Strávil jste spoustu času tím, že nastavíte Synology NAS tak, aby byly perfektní. Udělejte tak čas na pravidelné zálohování konfiguračního souboru, abyste měli všechna nastavení bezpečná a zvuková.

Stejně jako můžete zálohovat konfigurační nastavení jiných zařízení ve vašem domě (například konfigurace mnoha směrovačů, včetně těch, které běží na populárním open source DD-WRT), můžete také zálohovat konfiguraci vašeho zařízení Synology NAS, takže v případě obnovy nebo upgradu můžete snadno importovat většinu starých nastavení. Podívejme se na to, co záložní proces ukládá a jak vytvářet a používat zálohu.

Co vaše Synology NAS konfigurace Backup obsahuje

Když vytvoříte zálohu konfiguračního souboru zařízení Synology NAS, následující položky jsou součástí tohoto záložního souboru:

  • Konfigurace uživatelů, skupin a sdílených složek:To zahrnuje výchozí účet administrátora, všechny další uživatele, které jste přidali do svého NAS, stejně jako všechny vytvořené skupiny uživatelů. Kromě toho obsahuje všechna konfigurační nastavení všech výchozích síťových sdílených položek a nových sdílených souborů, které jste vytvořili (a všechna oprávnění, která jste nastavili v obou skupinách složek). Protože se jedná o konfiguraci zálohování a ne zálohování disků, je zřejmé, že data v těchto složkáchnení zálohované - pouze konfigurační soubory pro složky.
  • Nastavení pracovní skupiny, domény a protokol LDAP (Lightweight Directory Access Protocol): Jakákoli pokročilá konfigurace pracovní skupiny NAS, nastavení domény a konfigurace LDAP jsou také zálohovány.
  • Nastavení sdílení souborů a zálohování: Každá z výchozích nástrojů pro sdílení souborů, které jste nakonfigurovali na vašem NAS, včetně souborů Windows File Service, souboru Mac File Server, služby NFS, FTP, WebDAV a rsync, budou zálohována jejich nastavení. Nastavení zálohovací služby samo o sobě je také zálohováno, ale zálohování obsahuje pouze aktuální nastavení služby a nejsou uloženy informace o úkolech, jako jsou data poslední úspěšné zálohy.
  • Hesla, plánování a přehledy: Kromě výše uvedeného materiálu zálohovací proces také zálohuje soubory hesel, seznam úkolů Plánovače úloh (nikoliv úkoly vytvořené nástroji jiných výrobců) a systémové a diskové sestavy.

Opět, pro důraz, tento proces pouze zálohuje konfiguraci (nastavení a úpravy provedené v operačním systému) a nevyžaduje zálohování aktuálních dat na pevných discích NAS.

Jak zálohovat a obnovovat konfiguraci Synology

Chcete-li vytvořit zálohu konfigurace, přihlaste se do webového ovládacího panelu Synology v místní síti pomocí webového prohlížeče. Zvolte zástupce "Ovládací panely" na pracovní ploše nebo v hlavní nabídce.

V okně Ovládací panely vyberte možnost Aktualizovat a obnovit.

V nabídce Aktualizace a obnovení klikněte na "Konfigurační zálohování" v horním navigačním podokně.

Vyberte možnost "Zálohovat konfiguraci".

Potvrďte, že chcete vytvořit zálohu.

Po klepnutí na tlačítko Ano se soubor stáhne do místního počítače s názvem souboru naformátovaným jako NASname_timestamp.dss. Doporučujeme uchovat kopii tohoto souboru na primární pracovní stanici a zálohovat ji na sekundární místo, jako je flash disk (samozřejmě i přes to, co je skvělý cíl zálohování vašeho NAS, zálohování konfiguračního souboru NAS do NAS je špatný plán).

Chcete-li obnovit starou konfiguraci, je proces stejně snadný. Jednoduše klikněte na "Obnovit konfiguraci" namísto "Zálohovat konfiguraci", vyberte konfigurační soubor, který chcete obnovit, a klikněte na tlačítko "OK".

Zde najdete naši oblíbenou část procesu zálohování a obnovy: je to selektivní. Na rozdíl od většiny konfiguračních nástrojů pro zálohování a obnovu vám nástroj pro konfiguraci Synology umožňuje selektivně obnovit jednotlivé části vaší konfigurace. Můžete zkontrolovat "Všechny systémové konfigurace", abyste úplně obnovili všechna nastavení nebo můžete vybrat jednu položku najednou. Pokud jste například vymačkali své uživatele a sdílené složky docela dobře a chtěli byste obnovit zálohu z několika měsíců zpět (aniž byste změnili něco jiného), můžete tak učinit tím, že vyberete pouze nastavení uživatelů a sdílených složek .

Jakmile provedete výběr, zaškrtněte políčko "Přepsat konfliktní nastavení", abyste zajistili obnovení nastavení zálohování v rámci stávajících nastavení a klikněte na tlačítko "OK".


V tomto okamžiku bude služba Synology NAS nyní znovu nakonfigurována se starými nastaveními a zda přenesete nastavení do nového modelu nebo zrušíte neúmyslné zablokování oprávnění, vaše zařízení bude mít přesně požadovanou konfiguraci.

Nejlepší Tipy:
Komentář: