Pokud vám vaše zařízení Synology NAS dává problémy nebo právě upgradujete na zcela nový systém, existuje několik způsobů, jak je lze obnovit, v závislosti na tom, co s ním chcete dělat.

Celkově existují tři způsoby, jak resetovat zařízení Synology NAS: resetování pouze síťových nastavení (které také obnoví heslo administrátorského hesla), resetování a opětovnou instalaci programu DiskStation Manager (stále zachovávají veškeré vaše údaje neporušené) nebo resetování všech (včetně vymazání všech data na pevných discích).

Předtím, než přejdeme na každou metodu, je dobré nainstalovat aplikaci Synology Assistant na váš počítač (kterou můžete provést z této stránky). Umožňuje zobrazit stav jednotky NAS bez nutnosti přístupu k samotné jednotce. Je také skvělé mít, pokud se adresa IP vaší jednotky NAS změní, když ji resetujete a nejste si jisti, jaká je nová adresa IP.

V každém případě jsou zde tři způsoby obnovení jednotky Synology NAS.

Obnovit nastavení sítě

Pokud vám jednotka NAS dává některé problémy se sítí, můžete provést jednoduchý reset pouze síťových nastavení. Toto také obnoví heslo správce a po obnovení nastavení sítě budete vyzváni k vytvoření nového.

Začněte vyhledáním tlačítka resetování na zadní straně jednotky NAS. Obvykle se nachází vedle portů USB a Ethernet.

Dále získáte nástroj pro odstraňování papíru nebo SIM karty a přidržte resetovací tlačítko přibližně pět sekund - dokud neuslyšíte pípnutí. Pak okamžitě pusťte.

Poté spusťte aplikaci Synology Assistant a potom poklepejte na jednotku NAS a získáte přístup a přihlašte se.

Výchozí uživatelské jméno je "admin" a výchozí heslo je prázdné. Po zadání těchto pověření klikněte na tlačítko "Přihlásit se".

Poté budete vyzváni k vytvoření nového hesla. Pokud jste to udělali, klikněte na tlačítko Odeslat.

Na další obrazovce klikněte na tlačítko "Přihlásit se nyní".

Odtud se stačí přihlásit pomocí nového hesla a budete opět zálohovat!

Přeinstalujte službu DSM, ale uchovávejte údaje

Pravděpodobnějším scénářem pro několik uživatelů by bylo úplné vynulování operačního systému DSM, avšak stále zůstávají na pevném disku všechny jejich údaje neporušené - to je skvělé pro ty, kteří přešli na novou krabici NAS nebo pokud vám DSM právě dává některé problémy a chcete jen otřít a začít čerstvé. Ujistěte se, že jste vytvořili zálohu konfigurace, abyste ji mohli obnovit po přeinstalaci.

Chcete-li začít, vyhledejte resetovací tlačítko na zadní straně jednotky NAS. Obvykle se nachází vedle ethernetového portu (portů).

Dále získáte nástroj pro odstraňování papíru nebo SIM karty a přidržte resetovací tlačítko přibližně pět sekund - dokud neuslyšíte pípnutí. Pak okamžitě pusťte. Poté znovu podržte resetovací tlačítko pět sekund, dokud neuslyšíte další pípnutí. Okamžitě po tom.

Váš NAS bude pípávat ještě několikrát a potom se NAS disk restartuje. Po uplynutí několika minut bude indikátor stavu blikat oranžově. Služba DSM je nyní připravena k opětovnému instalaci.

Otevřete aplikaci Synology Assistant a potom k ní dvakrát klikněte na jednotku NAS (na obrazovce se objeví "Konfigurace ztracena").

Klikněte na tlačítko "Znovu nainstalovat".

Poté klikněte na zelené tlačítko "Nainstalovat".

Počkejte, než NAS znovu nainstaluje DSM a restartuje se sama. Obvykle to trvá asi 15 minut.

Po restartování systému NAS klikněte na tlačítko "Připojit".

Poté vytvoříte svůj administrátorský účet a provedete stejný proces nastavení, který jste udělali při prvním připojení NAS. Přečtete si naši příručku pro nastavení Synology, abyste se po přeinstalaci znovu vydali.

Resetovat vše a vymazat všechna data

Chcete-li přejít na extrémnější trasu, můžete vše zcela resetovat, včetně vymazání všech dat z pevných disků. To je také trochu jednodušší, jelikož to můžete dělat přímo od společnosti DSM, než abyste museli řešit fyzické tlačítko resetování na zařízení. Než začnete, možná by bylo dobré, abyste všechno nejprve podpořili.

Přihlaste se do DSM a otevřete okno "Ovládací panely".

Klikněte na možnost "Aktualizovat a obnovit".

Přepněte na kartu "Reset" nahoře.

Stiskněte červené tlačítko "Vymazat všechna data".

Když se objeví vyskakovací okno, zaškrtněte políčko vedle červeného textu a poté klikněte na tlačítko Vymazat všechna data.

Potom zadejte do svého přihlašovacího administrátorského hesla a stiskněte tlačítko Odeslat.

Synology NAS zahájí proces resetování. Může to trvat od 10 do 20 minut, ale jakmile je hotovo, můžete vypálit službu Synology Assistant a váš NAS uvede, že je to "Neinstalováno". V tomto okamžiku jste zařízení zcela resetovali.

A teď jste připraveni nastavit to od nového začátku.

Nejlepší Tipy:
Komentář: